Mange ledere oplever at deres medarbejdere, eller dem selv, må sygemelde sig med stress i kortere eller længere perioder.
Dette er både dyrt for virksomheden, der ved en sygemelding mangler en vigtig medarbejder, som enten skal erstattes af de resterende medarbejdere, eller af en udefrakommende uden erfaring.
Samtidig kan stress have voldsomme konsekvenser for den ramte medarbejder og dennes familie.
Ikke alt stress fører til sygemeldinger, men selv medarbejdere der døjer med milde stresssymptomer, er mindre produktive end medarbejdere der trives med deres arbejdsopgaver.
Af denne grund kan en bevist og forebyggende stresspolitik hurtig aflæses på bundlinjen, og derfor bør du indtænke dette i den daglige drift af din arbejdsplads.
Har din arbejdsplads behov for hjælp eller inspiration i forhold til stressproblematikker, eller mangler du værktøjer til at håndtere din hverdag på mere hensigtsmæssig måde, kan du her finde mere information og løsninger på en lang række stress relaterede problematikker.
Stress skyldes ofte at vi ikke kan overskue de opgaver, og forventninger der er til os. Dette gælder både i vores professionelle såvel som i vores privatliv.
I vores samfund er grænsen mellem fri og arbejde ofte flydende, og mange har mange bolde i luften begge steder. Vores arbejde er blevet en del af vores identitet, og det samme er vores fritidsaktiviteter. Derfor kan det være svært at sadle om i rette tid, når opgaverne hober sig op, og man ikke kan overskue de forpligtelser man har. Tit følger den ene dag den anden, og med tiden styres hverdagen af vaner og rutiner, og ikke længere af beviste valg.
Opgaverne tårner sig op, alt imens vi tjekker sociale medier igen og igen, for blot at konstatere at vi er helt og aldeles opdaterede. Vores tanker søger altså væk fra det primære, og disse mønstre forstærkes ved stress, hvor tankemylder og manglende ro er blandt de primære symptomer. Der er forskellige værktøjer, som man kan bruge for at få styr på de løbske tanker, og på denne måde øge sin produktivitet, og undgå at opgaverne hober sig op, og med tiden fører til alvorlige stressreaktioner.
Her kan mindfulness og meditation være oplagte muligheder, når tankerne skal samles. Der er forskellige udgaver, men en fællesnævner for både mindfulness og meditation, er at de aktivt arbejder med de tanker, som vi så ofte mister kontrollen med i en travl hverdag.
Meditationspauser er også oplagte at implementere hos den medarbejdergruppe, man som leder har ansvaret for. Søg inspiration til lydfrekvenser der understøtter meditationen, og afhold gerne fælles meditationspauser flere gange om ugen. Disse kan være guidede, eller I kan vælge jeres egen form.
Her kan det også være oplagt at bruge naturen. Mange mangler et fast holdepunkt i en travl hverdag, og her kan årstidernes skiften være med til at sætte éns personlige udfordringer i perspektiv. Ved at bruge naturen rigtigt, kan man også fremmane de dyrebare øjeblikke, hvor man er til stede i nuet, og ikke i hverken for, – eller fremtiden. Den friske luft hjælper også én til nemmere at falde i søvn, hvilket ligeledes virker stressreducerende, og man lærer sine kollegaer at kende på en anden måde end hjemme på kontoret, kan være med til at nedbryde vaner og fastlåste mønstre.