Kategorier
Arbejde

Bæredygtighed: Det kan du gøre for at få en grønnere virksomhedsprofil

Klimaforandringer og bæredygtighed udfordrer os alle sammen og fylder også rigtig meget i dagligdagen. Men hvad kan du og virksomheden gøre for at få en grønnere profil? Det får du nogle tips til her. 

Optimalt set ville det være godt at finde den helt store kniv frem og skære så meget CO2 af som muligt. Mindre kan dog også gøre det – og kan gøre en forskel for den grønne omstilling. For at skære så meget ind til benet som muligt, bør der ses på værdikæden for at se, hvor virksomheden belaster klimaet mest. 

Og hvor skal man så lige starte henne? 

Gå transporten efter 

Transport er en af de største syndere, når det kommer til udledning af drivhusgasser. Faktisk er transport ansvarlig for mere end en femtedel af EU-landenes udledning af drivhusgasser. Det er derfor oplagt at kigge godstransporten efter i sømmene. Det kan være at vælge containerskibe, der sejler langsommere, hvilket er mere klimavenligt og brændstofbesparende eller at skifte lastbilerne ud med køretøjer, der kører på biobrændsler. 

Uagtet hvad der bliver benyttet til at transportere virksomhedens varer, gælder det, at det er mindst klimabelastende, at transporten er fyldt helt med gods. For jo færre leverancer, jo mindre CO2. 

Omlæg energiforbruget til solceller 

Er der lige nu ikke nogen styring med, hvorfra virksomhedens el bliver produceret? Her kan der med fordel skiftes til en leverandør, der stiller sikkerhed for, at elproduktionen sker med vedvarende energi fra vindmøller, vandkraftværker eller noget tredje. 

Skridtet videre kan også tages ved at installere og montere solceller. Dermed bliver alt el bæredygtigt fremstillet – og samtidig spares der penge. Solceller vil være et stort skridt i retningen af grøn omstilling. 

Sorter, sorter, sorter 

Affald er en stor del af hverdagen. Også på arbejdspladsen. Men den har også stor betydning for virksomhedens grønne profil. Jo mere der sorteres, jo bedre. Selvom diverse skraldespande stilles til rådighed til affaldssortering, er det fortsat vigtigt at få implementeret gode vaner. For de kommer ikke af sig selv, blot fordi der er sat et flot system op til udendørs affaldssortering. Det skal være nemt at sortere, inden affaldet skal transporteres ud i affaldsbeholderen. 

Sæt derfor gerne beholdere og poser logiske steder, så medarbejderne nemt og hurtigt kan vænne sig til at sortere – og at de gør det, hver gang de står med plastik eller pap i hånden. Alt for meget ryger direkte til restaffald. Det skal der gøres noget ved. Og det starter med os selv. 

Så det er bare i gang med at sortere!

Spar på vandet 

Selvom vi herhjemme synes at have overflod af vand i hanerne, er mennesker anderledes stillet andre steder i verden. Vi skal dog også selv til at tænke mere over vandforbruget, da det ikke er en evig kilde. Det giver derfor rigtig god mening at reducere vandforbruget i jagten på en grønnere virksomhedsprofil. Besparelser på vand kan ske i produktionen, hvis den er vandforbrugende, men kan lige så vel ske på kontoret eller i kantinen. Der kan hurtigt spares meget vand ved at ændre rutiner, skifte toiletter eller vandforbrugende maskiner. 

Foruden at det gavner klimaet, sparer man som virksomhed også hurtigt en del penge på at være mere ansvarlig med vandet. En liter her og en liter der bliver hurtigt til en stor slat, som kan gavne andre steder og som gør produktionen billigere. 

Sådan er der mange ting, der kan gøres for at få mere bæredygtighed ind i virksomheden – og for at få en grønnere virksomhedsprofil. 

Er du klar til at komme i gang? 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *